Sosiaali- ja terveysalalla sosiaalisen median käytössä haasteeksi nousee tietosuoja ja toisaalta myös sananvapaus. Plussapuolena positiivisen vaikuttamisen keinot ovat myös moninaiset.

Olen tutustunut erään vanhusten palvelukeskuksen Facebook-sivuihin ja ilahduin niistä kovasti. Jos oma läheiseni olisi kyseisessä talossa asukkaana, olisi aivan ihana saada seurata toimintaa sosiaalisestakin mediasta. Erityisesti tämä palvelee niitä omaisia, jotka asuvat kaukana ja joiden läheinen on esimerkiksi muistisairas, eikä pääse itse kertomaan päivien tapahtumista. Palvelutalon asukkailta kysytään lupa kuvien tai nimien julkaisuun. Jos lupaa ei ole tai sitä ei voida saada, on asukas rajattu kasvoista tai muusta tunnistettavasta piirteestä pois, kasvojen edessä voi olla jokin este tai se on blurrattu. Iloiset julkaisut tapahtumista tai muusta päivittäisestä askareesta on myös hyvää mainosta ja samalla haastaa yrityksiä ja vapaaehtoisia tulemaan avuksi tapahtumien järjestämisessä tai kustannuksissa. 

Oma työpaikkani on sairaalassa vuodeosastolla. En voi, enkä haluakaan julkaista mitään työnantajaani tai työpaikkaani halventavaa tekstiä lojaliteettisyistä. Olisikin ihan hullua haukkua omaa työpaikkaansa ja silti työskennellä siellä päivittäin! Työntekijäpula sotealalla on valtava. Sairaalat ja muutkin terveysalan työpaikat voivat käyttää sosiaalista mediaa muun muassa rekrytointiin. Suurin osa ihmisistä käyttää päivittäin jotain sosiaalista mediaa, joten mikä olisikaan parempi mainostapa kuin mainostaa suoraan käyttäjän puhelimeen. Perinteiset rekrytointi-ilmoitukset eivät houkuttele, eivätkä eroa toisistaan juurikaan. Mukavia, asiallisia julkaisuja esimerkiksi hyvin onnistuneesta koulutuksesta tai opiskelijoiden lyhyita haastatteluja harjoittelujakson päätteeksi. Nämä asiat herättävät selailijan kiinnostuksen, että missä on noin mukava työpaikka? Sinne minäkin haluan. Juhlapyhinä sairaalan sivuilla voi toivottaa neutraalisti hyviä pyhiä ja vaikka nyt koronan aikaan lyhyita, helppoja infoja aiheesta. Lukija kiinnostuu ja jättää somen trollikommentoijat vähemmälle huomiolle lukiessaan rehellisen tuntuista lähdettä. Some on jo riittävästi mustamaalannut sotealaa, nyt on aika toimia toisinpäin.